Ραχώνι Θάσου και Σκάλα Ραχωνίου: Δύο “δίδυμα” χωριά που έχουν πολλά να προσφέρουν στον επισκέπτη

Το Ραχώνι Θάσου είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό στα βορειοδυτικά του νησιού, το οποίο απέχει 13 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Θάσου, τον Λιμένα, και 5 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Πρίνου. Το χωριό βρίσκεται προς το εσωτερικό του νησιού, λίγα χιλιόμετρα από τον κεντρικό δρόμο.

Όπως κάθε σχεδόν χωριό του νησιού, έτσι και το Ραχώνι Θάσου διαθέτει την δική του πρόσβαση προς τη θάλασσα, τη Σκάλα Ραχωνίου, με μια μεγάλη αμμουδιά και υπέροχη μαγευτική θέα προς το Βόρειο Αιγαίο και την πόλη της Καβάλας.

Ραχώνι Θάσου - ένας ιδιαίτερο χωριό με πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία

Το Ραχώνι αποτελείται από δύο οικισμούς. Δεξιά βρίσκεται ο νεώτερος, ομώνυμος οικισμός του Ραχωνίου, ενώ αριστερά, σκαρφαλωμένος στην πλαγιά, βρίσκεται ο παλαιότερος οικισμός του Αγίου Γεωργίου. Ο Άγιος Γεώργιος τα παλαιότερα χρόνια βρισκόταν ακόμη πιο ψηλά, σχεδόν στη κορυφή του βουνού, για να προστατεύει τους κατοίκους της από τις - συχνές εκείνα τα χρόνια - ληστρικές επιθέσεις των πειρατών. Στον παλαιό οικισμό του Αγίου Γεωργίου, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, μεγάλωσε ο Μωχάμετ Αλή, ο γνωστός ιδρυτής της Αιγυπτιακής Δυναστείας.

Προχωρώντας μέσα από έναν δυσπρόσιτο δρόμο, βρίσκουμε την ομώνυμη εκκλησία του παλιού χωριού, αφιερωμένη στον προστάτη της περιοχής, τον Άγιο Γεώργιο, καθώς και απομεινάρια από τα μισογκρεμισμένα παραδοσιακά σπίτια του παλιού χωριού. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου, χτίζοντας νοτιότερα και ποιό χαμηλά νεότερο οικισμό και εκκλησία προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου.

Συνεχίζοντας τον δρόμο μέσα από μια ρεματιά και από δασώδεις εκτάσεις από καστανιές και μουριές, φτάνουμε στο Ραχώνι Θάσου. Είναι το χωριό με τα επονομαζόμενα “βακούφια”, τα οποία ήταν ιδιοκτησία των μοναστηριών της Αθωνικής Πολιτείας.

Μέσα στο Ραχώνι Θάσου, εντυπωσιακά αρχοντικά, κτισμένα με τον παραδοσιακό τρόπο, δεσπόζουν γύρω από την πλατεία με τον μεγάλο αιωνόβιο πλάτανο. Στην άκρη του χωριού, βρίσκεται η πανέμορφη πετρόκτιστη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Η εκκλησία βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία δίπλα σε μια ρεματιά, όπου ολόγυρα της απλώνονται πλατάνια, και τρέχουν πεντακάθαρα νερά από την πηγή κάτω από την Αγία Τράπεζα της,

Τον Δεκαπενταύγουστο, στον εορτασμό της πολιούχου εκκλησίας του Ραχωνίου, γίνεται μεγάλο πανηγύρι προς τιμή της Θεοτόκου. Μετά το τέλος της λειτουργίας διοργανώνεται γιορτή με σειρά τοπικών παραδοσιακών χορευτικών και μουσικών εκδηλώσεων, με την ονομασία κουρμπάνι, όπου προσφέρεται σε όλους ανεξαιρέτως που συμμετέχουν στη γιορτή, μοσχάρι στιφάδο μαγειρεμένο με τον παραδοσιακό τρόπο.

Ραχώνι Θάσου και Σκάλα Ραχωνίου - μια αρμονική συνύπαρξη αιώνων

Κατεβαίνοντας το δρόμο από το Ραχώνι βρισκόμαστε σε μια πεδιάδα γεμάτη με πεύκα και μεγάλους ατελείωτους ελαιώνες, και σιγά-σιγά κατηφορίζουμε προς τη θάλασσα, όπου και συναντάμε τη Σκάλα Ραχωνίου, το επίνειο του χωριού. Από τον κύριο οδικό άξονα του νησιού κατεβαίνουν κάθετοι μικροί δρόμοι που οδηγούν στην παραλία του Ραχωνίου, μέσα από ένα κάμπο με μεγαλοπρεπείς ελιές, σκιερά πεύκα, πλατύφυλλες μουριές και πανύψηλες λεύκες.

Φθάνοντας στη παραλία της Σκάλας Ραχωνίου Θάσου, αντικρίζουμε τα καταπράσινα πεύκα, που ακουμπούν με τα κλαδιά τους τα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας. Τα νερά στην περιοχή είναι ρηχά και τις περισσότερες φορές ήρεμα, ιδανικά για κολύμπι για μικρούς και μεγάλους.

Οι κάτοικοι της περιοχής της Σκάλας Ραχωνίου ασχολούνται με την αλιεία, την γεωργία, κυρίως την ελαιοπαραγωγή, και τα τελευταία χρόνια, λόγω της αλματώδους τουριστικής ανάπτυξης της Θάσου, και με τον τουρισμό. Γνωστά προϊόντα της Σκάλας Ραχωνίου είναι οι ελιές, το λάδι και το μέλι του. Ένα τοπικό παραδοσιακό προϊόν που επίσης αξίζει να δοκιμάσετε είναι το πολύ γνωστό στην περιοχή γλυκό κουταλιού καρυδάκι με ανθόμελο.

Χάρη στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Ραχωνίου Θάσου, στην παραλία θα βρείτε, περά από τις οργανωμένες τουριστικές επιχειρήσεις με ξαπλώστρες και ομπρέλες θαλάσσης, πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια δίπλα στο κύμα που προσφέρουν φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες για ούζο. Στη Σκάλα Ραχωνίου λειτουργεί επίσης ένα από τα ποιο σύγχρονα και μεγάλα σούπερ μάρκετ στη Θάσο, με μεγάλη γκάμα προϊόντων, τόσο σε τρόφιμα όσο και σε είδη καθημερινής χρήσης.

Το μεγάλο όμως πλεονέκτημα της Σκάλας Ραχωνίου Θάσου, είναι τα κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά της αμμώδους παραλίας, που εντυπωσιάζουν όσους επιλέξουν να περάσουν μια μέρα στην περιοχή. Καφετέριες και ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα περιμένουν τον επισκέπτη για να του χαρίσουν γαλήνιες στιγμές ξεκούρασης. Η Σκάλα Ραχωνίου είναι το σημείο από όπου μπορείς κατά τις ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού να αγναντέψεις τις αντανακλάσεις του ήλιου πάνω στα σπίτια της πόλης της Καβάλας, καθώς και την ηπειρωτική χώρα κατά μήκος της ακτής.

Το Ραχώνι Θάσου και το επίνειό της, η Σκάλα Ραχωνίου, αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας, ο οποίος δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Η επίσκεψη στο όμορφο Ραχώνι Θάσου και τη Σκάλα Ραχωνίου με την εξαιρετική του παραλία, θα σας χαρίσει στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας.


Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου