Το ξενοδοχείο Afrodite Studios βρίσκεται ακριβώς μπροστά στη Χρυσή Αμμουδιά Θάσου, την πιο φημισμένη παραλία του νησιού, και μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας.

Η Χρυσή Αμμουδιά Θάσου είναι ένα πανέμορφο τουριστικό θέρετρο και δικαιολογημένα ο πιο δημοφιλής προορισμός του νησιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Βρίσκεται μόλις 14 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Θάσου, τον Λιμένα. Όποιος επισκέπτεται την περιοχή για πρώτη φορά, μένει εκστατικός μπροστά στη θαυμάσια αυτή παραλία με την χρυσαφένια άμμο, που εκτείνεται σε μήκος 2,5 χιλιομέτρων. Στα αριστερά και δεξιά άκρα της Χρυσής Αμμουδιάς βρίσκονται οι δύο χαρακτηριστικοί γραφικοί κόλποι, που αποτελούν αντίστοιχα τις σκάλες των χωριών της Παναγίας και της Ποταμιάς.

Για να φτάσουμε στη Χρυση Αμμουδιά Θάσου, ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο του νησιού από τον Λιμένα προς το όμορφο και γραφικό χωριό της Παναγίας, που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων. Όταν πλησιάζουμε προς την Παναγία, στο βάθος βλέπουμε να ξεπροβάλει το Υψάριο, η υψηλότερη κορυφή της Θάσου. Ακριβώς πριν την Παναγία, ακολουθούμε τη σχετική πινακίδα που οδηγεί σε έναν υπέροχο κατηφορικό δρόμο γεμάτο από πυκνά πεύκα και πλούσια βλάστηση, όπου οι αχτίδες του ήλιου φιλτράρονται μέσα από το πυκνό φύλλωμα των δέντρων. Διασχίζοντας μια απόσταση 4 χιλιομέτρων και εγκαταλείποντας τον ορεινό όγκο του νησιού, οδηγούμαστε στη θάλασσα. Εκεί, ακριβώς μπροστά μας απλώνεται η Χρυσή Αμμουδιά Θάσου.

Χρυσή Αμμουδιά Θάσου - μια διάσημη παραλία και ένα αξιοθέατο με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις

Η Χρυσή Αμμουδιά Θάσου αποτελεί το κύριο τμήμα της παραλιακής ζώνης της περιοχής, που οι ντόπιοι το ονομάζουν και Αυλάκια. Οι ψηλές λεύκες μαζί με τα πεύκα , η ολόχρυση αμμουδιά και η γαλάζια κρυστάλλινη θάλασσα δημιουργούν ένα φανταστικό τοπίο μοναδικής γοητείας, που αποτελεί και τον κύριο λόγο που πολλοί επισκέπτες επιστρέφουν εδώ ακριβώς κάθε χρόνο για τις διακοπές τους.

Η παραλία καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση, από το ακρωτήρι του Πύργου στα αριστερά της έως και το νησί της Γαμβούσας. Στην αριστερή πλευρά της Χρυσής Αμμουδιάς Θάσου βρίσκεται ένας λοφίσκος με την ονομασία Βίγλι, όπου μπορείτε να θαυμάσετε από ψηλά τη μεγάλη χρυσαφένια αμμουδιά με τα πεντακάθαρα και ρηχά νερά που απλώνεται μπροστά, καθώς και τα πευκόφυτα βουνά που διαγράφονται στο βάθος του ορίζοντα.

Αν αγαπάτε την πεζοπορία, αξίζει τον κόπο να απολαύσετε τη διαδρομή μέσα από το μονοπάτι που ξεκινά από τη βόρεια άκρη της Χρυσής Αμμουδιάς Θάσου. Μετά από περπάτημα μιας ώρας περίπου, φτάνετε στο ακρωτήρι με την ονομασία Πύργος, που πήρε το όνομά του από το κυκλικό πύργο που έκτισε εκεί το 6ο αιώνα μ.Χ. ο Θάσιος Ακήρατος. Από την επιγραφή που σώζεται στα ερείπια του πύργου γνωρίζουμε ότι αποτελούσε φάρο της περιοχής καθώς και τάφο του Ακήρατου.

Στη νότια πλευρά της παραλίας, και μέσα από ένα δρόμο γεμάτο από μικρά καταστήματα κάθε είδους, θα αντικρίσουμε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με την σχιστολιθική σκεπή του και το λιμανάκι στον κόλπο της Χρυσής Ακτής, την παραλία της Σκάλας της Ποταμιάς. Το μικρό λιμανάκι προσφέρει καταφύγιο στις ψαρόβαρκες και τα ψαροκάικα της περιοχής, καθώς και σε μικρά σκάφη αναψυχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην άκρη του λιμανιού υψώνεται ο παλιός Αρσανάς ή Ταρσανάς, μοναστηριακό κτίσμα του 1892 που αποτελούσε χώρο φύλαξης των πλοιαρίων κατά την διάρκεια του χειμώνα. Η τοποθεσία που περιλαμβάνει το κτίσμα είναι ιδανική για απογευματινές και βραδινές βόλτες γύρω από το λιμανάκι και την πλατεία της περιοχής.

Οι αμμοθίνες της Χρυσής Αμμουδιάς Θάσου

Στη Χρυσή Αμμουδιά και στην παραλία της, εκεί όπου τελειώνει η άμμος, βρίσκουμε συχνά και σε μεγάλη έκταση αμμόλοφους με μικρή βλάστηση, κυρίως από ποώδη φυτά. Αυτοί οι αμμόλοφοι αποτελούν το φυσικό σύνορο ανάμεσα στα λιβάδια της περιοχής και την αμμώδη έκταση και ονομάζονται αμμοθίνες. Οι αμμοθίνες δημιουργούνται από τον άνεμο και τα κύματα της θάλασσας, που μεταφέρει την άμμο και την εναποθέτει στο συγκεκριμένο σημείο. Με το πέρασμα των χρόνων, όλο και περισσότερη άμμος συσσωρεύεται, σχηματίζοντας αυτή την παράξενη σειρά από αμμώδεις λόφους.

Οι αμμοθίνες, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Χρυσής Αμμουδιάς Θάσου, είναι φοβερά χρήσιμες για τα λιβάδια που βρίσκονται πίσω από αυτές, γιατί ανακόπτουν την πορεία της άμμου, λόγω αέρα, προς το εσωτερικό της περιοχής. Επίσης, λειτουργούν σαν φίλτρο στα νερά της βροχής που καταλήγουν στη θάλασσα, ανακόπτοντας την ορμή τους και διατηρώντας την παραλία της Χρυσής Αμμουδιάς πεντακάθαρη.

Όσο για τη βλάστηση στις αμμοθίνες, μπορεί να φαίνεται φτωχή, αλλά στην πραγματικότητα κρύβει μέσα της έναν πλούσιο σε είδη φυτικό και ζωικό κόσμο. Η παραλία της Χρυσής Αμμουδιάς Θάσου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού πλούτου της Ελλάδας. Είναι η κληρονομιά της φύσης προς εμάς, και πρέπει να την προστατεύουμε με κάθε τρόπο για τη βιώσιμη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής.

Χρυσή Αμμουδιά Θάσου - Ένα θέρετρο με σημαντική, αλλά ήπια ανάπτυξη

Η Χρυσή Αμμουδιά Θάσου είναι η μεγαλύτερη σε μήκος παραλία του νησιού και συγκεντρώνει τους περισσότερους επισκέπτες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το νερό της θάλασσας είναι πεντακάθαρο, κάτι που το καθιστά ιδανικό για κολύμπι και θαλάσσια αθλήματα. Επειδή τα νερά της παραλίας είναι ρηχά, το μέρος είναι ασφαλές για να κολυμπούν και να χαίρονται την θάλασσα τα μικρά παιδιά. Το ηλιοβασίλεμα στην παραλία είναι φανταστικό, με τις ακτίνες του ηλίου να δίνουν στη Χρυσή Αμμουδιά ένα έντονο χρυσαφένιο χρώμα, αντάξιο του ονόματός της.

Στην περιοχή έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε από μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως καταδύσεις, τζετ σκι, αλεξίπτωτο θαλάσσης και πολλά άλλα θαλάσσια παιχνίδια και αθλήματα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει θαλάσσιο ταξί που πραγματοποιεί δρομολόγια ανάμεσα στη Χρυσή Αμμουδιά Θάσου, την Μακρύαμμο και το Λιμένα. Η παραλία έχει βραβευτεί σε όλο της το μήκος με τη γαλάζια σημαία.

Κατά μήκος της Χρυσής Αμμουδιάς Θάσου θα βρείτε επίσης διάφορα ξενοδοχεία, ένα κάμπινγκ , καφετέριες και μπαρ, παραδοσιακές ταβέρνες, σούπερ μάρκετ, αίθουσες ψυχαγωγίας, καταστήματα με τοπικά προϊόντα και σουβενίρ, μαγαζιά με θαλάσσιο εξοπλισμό, εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, καθώς και υπηρεσίες ταξί. Η περιοχή συνδέεται με όλη τη Θάσο με την γραμμή λεωφορείων του νησιού.

Τα τελευταία χρόνια στη Χρυσή Αμμουδιά Θάσου υπάρχει επίσης μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, αλλά ευτυχώς με τρόπο που να σέβεται το όμορφο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης φήμης που έχει η περιοχή τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, οι ντόπιοι, μόνιμοι κάτοικοι των χωριών της Παναγίας και της Ποταμιάς, άφησαν τις παραδοσιακές ασχολίες και έδωσαν βάρος στις τουριστικές επιχειρήσεις. Αρκετοί από αυτούς όμως ασχολούνται ακόμη και σήμερα με τα ελαιόδεντρα και τη μελισσοκομία - μην ξεχνάμε ότι η Θάσος φημίζεται για τις ελιές της και το φυσικό μέλι της.

Στη Χρυσή Αμμουδιά Θάσου, εκτός από τη μοναδική παραλία, μπορείτε να απολαύσετε την καταπληκτική πανοραμική θέα προς το βουνό, που περιστοιχίζει τη Χρυσή Αμμουδιά. Ο όμορφος περίπατος από τη μία άκρη τις παραλίας έως την άλλη, αν και μεγάλος, είναι πάντοτε απολαυστικός. Η τοποθεσία αποτελεί την τέλεια συνταγή για αξέχαστες διακοπές . Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι όποιος περάσει ένα καλοκαίρι διακοπών στη Χρυσή Αμμουδιά Θάσου, πολύ συχνά “ερωτεύεται” το μέρος σε τέτοιο βαθμό που κάθε καλοκαίρι, ανεξάρτητα από τον όποιο προγραμματισμό διακοπών, αφιερώνει μερικές μέρες σε αυτόν τον υπέροχο τόπο.


Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου