Πρίνος Θάσου και Σκάλα Πρίνου: Μια ξεχωριστή περιοχή με μεγάλο ενδιαφέρον

Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού συναντάμε ένα από τα μεγαλύτερα χωριά, τον Πρίνο Θάσου. Το χωριό είναι χτισμένο λίγα χιλιόμετρα από την παραλία και μόλις 17 χιλιόμετρα από τον Λιμένα, μέσα σε ένα κατάφυτο από ελιές δάσος.

Ο Πρίνος Θάσου μαζί με την Σκάλα Πρίνου αποτελούν σημαντική περιοχή από οικονομικής άποψης, λόγω της ανακάλυψης κοιτασμάτων πετρελαίου πριν από μερικά χρόνια, και την εγκατάσταση εξέδρας άντλησης του στη θαλάσσια ευρύτερη περιοχή. Η ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου σε συνάρτηση με τη φυσική ομορφιά του τόπου, με τα ελαιόδεντρα και τις όμορφες παραλίες, καθώς και το επιβατικό και εμπορικό λιμάνι στη Σκάλα Πρίνου, βοήθησαν πολύ στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Πρίνος Θάσου - ένα από τα σημαντικότερα χωριά του νησιού

Ο Πρίνος Θάσου είναι χτισμένος πάνω στον κεντρικό δρόμο του νησιού. Το χωριό, λόγω της μεγάλης ανάπτυξής του είναι αρκετά πυκνοκατοικημένο και αποτελεί μεγάλο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού.

Η περιοχή δεν κατοικείται από τις μακρινές ιστορικές περιόδους. Ο Πρίνος Θάσου αποτελείται από ένα σύμπλεγμα χωριών, παλαιότερων και νεότερων: το παλαιό χωριό Καλύβια, το νέο χωριό, την Σκάλα και το Μικρό και Μεγάλο Καζαβήτι, όλα μαζί συγκροτούν αυτό που ονομάζεται Πρίνος.

Σε μια έκταση λίγο έξω από το χωριό βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των ελαιοτριβείων της Θάσου, όπου η παραγωγή του λαδιού γίνεται με βιολογικό τρόπο. Στα βιολογικά ελαιοτριβεία του νησιού παράγεται το γνωστό ελαιόλαδο με την ονομασία “Καρδιόφιλο”, που έγινε γνωστό χάρη στις ευεργετικές του ιδιότητες . Επίσης στη περιοχή υπάρχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πρίνου Θάσου που πραγματοποιεί την επεξεργασία της γνωστής αλατοελιάς, καθώς και ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Πρίνου Θάσου που συγκεντρώνει και συσκευάζει το γνωστό Θασίτικο μέλι .

Σκάλα Πρίνου - το επίνειο του Πρίνου Θάσου

Ένα τμήμα της περιοχής του Πρίνου Θάσου με συνεχή και αλματώδη ανάπτυξη είναι η Σκάλα Πρίνου. Είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού, όπου ελλιμενίζονται τα καράβια και τα ιπτάμενα δελφίνια που έρχονται από το λιμάνι της πόλης της Καβάλας. Η περιοχή αναπτύχθηκε με βάση τις ανάγκες μετακίνησης των επιβατών και την εξυπηρέτηση των ακτοπλοϊκών γραμμών. Ενωμένος με τη Σκάλα Πρίνου είναι ο καινούργιος οικισμός Δασύλλιο, που εκτείνεται δίπλα στη θάλασσα μετά το λιμάνι, και διαθέτει μεγάλες τουριστικές μονάδες και φυσικές ομορφιές.

Η Σκάλα Πρίνου περιβάλλεται από πολλές αμμώδεις παραλίες, κατάλληλες για κολύμπι και θαλάσσια σπορ, επειδή η θάλασσα είναι αρκετά ρηχή και τα νερά ήρεμα και καθαρά. Το καταπράσινο πευκόφυτο δάσος κατά μήκος της παραλίας της Σκάλας Πρίνου Θάσου δίνει την εντύπωση ότι τα πεύκα βγαίνουν μέσα από το νερό.

Κατά τη διάρκεια της μέρας, και όταν ο καιρός το επιτρέπει, η θέα προς την ηπειρωτική χώρα από την Σκάλα Πρίνου Θάσου είναι φανταστική, με καταπληκτικά ηλιοβασιλέματα κατά του καλοκαιρινούς μήνες. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει αργά τη δύση του ηλίου πίσω από τον ορεινό όγκο της ηπειρωτικής χώρας, καθώς τα λιγοστά σύννεφα δημιουργούν εντυπωσιακούς χρωματικούς σχηματισμούς και συνθέτουν ένα σκηνικό ασύγκριτης ομορφιάς δίπλα στην θάλασσα και τον ρυθμικό παφλασμό των κυμάτων.

Ερχόμενος από το λιμάνι της Καβάλας, μπορείτε να βρείτε όλα αυτά που χρειάζεστε στο νησί της Θάσου. Κατά μήκος της παραλίας της Σκάλας Πρίνου υπάρχουν εστιατόρια και ταβέρνες που προσφέρουν παραδοσιακά φαγητά και φρέσκο ψάρι. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας στις καφετέριες και τα μπαρ κατά μήκος της ακτής.

Στην περιοχή της Σκάλας Πρίνου υπάρχουν μηχανήματα τραπεζών (ΑΤΜ), ταξί και αφετηρία λεωφορείων, τα οποία μπορούν να σας μεταφέρουν σε οποιοδήποτε σημείο της Θάσου. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα δρομολόγια των λεωφορείων είναι πυκνά όλες τις ώρες της ημέρας και προς όλους τους προορισμούς.

Ο Πρίνος Θάσου, μαζί με τα χωριά που τον αποτελούν και το επίνειό της, την Σκάλα Πρίνου, είναι ένα από τα ποιό όμορφα σημεία του νησιού. Η φυσική ομορφιά σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της περιοχής, δημιουργούν στον Πρίνο Θάσου και τη Σκάλα Πρίνου μια ποικιλία από αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε.


Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου