Παναγία Θάσου: Το ορεινό χωριό με την υπέροχη θέα και την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, όπου η παράδοση είναι ακόμη ζωντανή.

Η Παναγία Θάσου είναι το πιο παραδοσιακό χωριό του νησιού, με πολύ πλούσια ιστορία που αρχίζει πριν από 300 περίπου χρόνια στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τον Λιμένα Θάσου.

Η Παναγία Θάσου είναι ένα ορεινό χωριό που κερδίζει τον επισκέπτη με τα πετρόκτιστα σπίτια της, τις λιθόκτιστες σκεπές της, τα άφθονα τρεχούμενα νερά και τα πλακόστρωτα δρομάκια. Είναι χτισμένη στις πλαγιές του βουνού, με μια θεά προς τη θάλασσα που κυριολεκτικά “κόβει την ανάσα”.

Παναγία Θάσου - το χωριό με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική μιας άλλης εποχής

Στην Παναγία Θάσου θα βρείτε όμορφα παραδοσιακά αρχοντικά, χτισμένα με το ιδιαίτερο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό στυλ του νησιού, και με τις λιθόκτιστες από σχιστόλιθο σκεπές, που αφθονεί στη Θάσο. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι λιθόστρωτοι κυκλικοί και στενοί δρόμοι του χωριού.

Σχετικά με τα στενά δρομάκια της Παναγία Θάσου, είναι χαρακτηριστικό ότι το φάρδος τους είναι τέτοιο που σε κάποια σημεία μετά βίας χωράει να περάσει ένα μηχανάκι. Η κατασκευή τους έγινε σε μια εποχή που δεν υπήρχαν αυτοκίνητα και μηχανάκια, και οι μεταφορές των ανθρώπων και των εμπορευμάτων γίνονταν μόνο με τα γαϊδουράκια. Στους μοντέρνους καιρούς οι ανάγκες άλλαξαν, όπως και τα μεταφορικά μέσα, και κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία μεγαλύτερου δρόμου περιφερειακά της περιοχής, ώστε να μην επηρεάζει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού.

Στην Παναγία Θάσου υπάρχουν παραδοσιακές κρήνες, δηλαδή πηγές, όπου το νερό κατεβαίνει δροσερό και κρυστάλλινο από το βουνό, μέσα από παραδοσιακά φτιαγμένα κανάλια. Στο χωριό υπάρχουν πολλά σιντριβάνια, ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια, όπου ο ρυθμικός ήχος του νερού που αναβλύζει, σε ακολουθεί ακόμα και όταν απομακρυνθείς από την περιοχή.

Παναγία Θάσου - αξιοθέατα στην γύρω περιοχή

Όταν βαρεθείτε να κάθεστε στην κεντρική πλατεία του χωριού, κάτω από το τεράστιο αιωνόβιο πλάτανο, μπορείτε να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή.

Ερχόμενοι από την πρωτεύουσα της Θάσου, τον Λιμένα, στην είσοδο του χωριού βρίσκεται ο δρόμος που οδηγεί στη θάλασσα και σε μια απέραντη αμμουδιά που ονομάζεται Χρυσή Αμμουδιά. Είναι μια θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο ακρωτήρι του Πύργου και την άκρη του νησιού Γαμβούσα. Όπως κάθε χωριό της Θάσου, έτσι και η Παναγία έχει τη δική της Σκάλα, την Σκάλα Παναγιάς, που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από το χωριό.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Παναγία Θάσου και με κατεύθυνση τη Χρυσή Αμμουδιά, μπορείτε επίσης να ανακαλύψετε, μετά από σύντομη πεζοπορία 15 λεπτών περίπου, την Δρακότρυπα. Πρόκειται για μια σπηλιά με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, η οποία δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί σε ολόκληρο το μήκος της.

Παναγία Θάσου - παραδοσιακές γιορτές

Μια μεγάλη γιορτή διοργανώνεται στην Παναγία Θάσου κάθε χρόνο, στις 15 Αυγούστου, προς τιμή της ημέρας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο κεντρικός δρόμος του χωριού κλείνει από όλες τις μεριές του από κατοίκους της περιοχής και επισκέπτες, που έρχονται να παρευρεθούν στον εορτασμό του δεκαπενταύγουστου, μιας από τις μεγαλύτερες γιορτές του χριστιανισμού.

Άλλη γνωστή εορταστική εκδήλωση στην Παναγία Θάσου είναι αυτήν της παραμονής της ημέρας των Αγίων Πάντων, οπότε και οι γυναίκες του χωριού ετοιμάζουν το κουρμπάνι, το οποίο είναι βρασμένο σιτάρι με ένα συγκεκριμένο είδος κρέατος. Η παρασκευή του φαγητού γίνεται έξω από τον αυλόγυρο της εκκλησίας και η διανομή του γίνεται στους πιστούς μετά το τέλος της λειτουργίας.

Τέλος, την περίοδο της αποκριάς, στην Παναγία Θάσου διοργανώνεται μεγάλη γιορτή καρναβαλιού. Οι κάτοικοι έρχονται ντυμένοι με κουστούμια και αρχίζουν το ποτό, το φαγητό και το χορό, πριν από την έναρξη της παρέλασης. Συμμετοχή στην παρέλαση έχουν κυρίως οι ντόπιοι με στολές και άρματα. Κάθε άρμα έχει το δικό του θέμα το οποίο έχει σχέση με την κοινωνική, την οικονομική και γενικότερα την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Χαρακτηριστικό γεγονός της παρέλασης, πέρα από το χορό και το τραγούδι είναι τα σατιρικά στιχάκια και τα κοστούμια των συμμετεχόντων που προκαλούν άφθονο γέλιο σε όσους παρακολουθούν.

Η Παναγία Θάσου είναι μια από τις ομορφότερες κοινότητες του νησιού και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί επισκέπτες επιστρέφουν εκεί για διακοπές κάθε καλοκαίρι. Αν θέλετε να γνωρίσετε την παραδοσιακή πλευρά των ορεινών περιοχών του νησιού, η Παναγία Θάσου είναι ο ιδανικός προορισμός.


Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου