Μικρό και Μεγάλο Καζαβήτι Θάσου: Δύο μοναδικά χωριά της ορεινής ενδοχώρας του νησιού

Το Μικρό και το Μεγάλο Καζαβήτι Θάσου είναι δύο γειτονικά χωριά στην ενδοχώρα του νησιού. Απέχουν περίπου 4 χιλιόμετρα από τον Πρίνο και βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο.

Το Μικρό και το Μεγάλο Καζαβήτι Θάσου είναι δύο από τα ομορφότερα χωριά του νησιού και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Έχουν χτιστεί το ένα απέναντι από το άλλο, μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή, στις πλαγιές δύο βουνών που στο ένωμά τους δημιουργούν μια καταπράσινη κοιλάδα, η οποία εκτείνεται έως την άκρη της παραλίας και ενώνει το βουνό με την θάλασσα.

Το Μικρό Καζαβήτι Θάσου

Ακολουθώντας το δρόμο από τον Πρίνο συναντούμε πρώτα το Μικρό Καζαβήτι, με την πανέμορφη πετρόκτιστη γραφική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία χρονολογείται από το 1815 . Η αρχιτεκτονική της εκκλησίας είναι μοναδική, με χαρακτηριστική στέγη φτιαγμένη από πλάκες σχιστόλιθου, αλλά και το προαύλιό της, με την πυκνή του βλάστηση από ψηλά κυπαρίσσια.

Γύρω από το Μικρό Καζαβήτι Θάσου, η φύση δένει αρμονικά με τα μικρά πετρόκτιστα σπίτια. Φλαμουριές, καστανιές, πεύκα και πανύψηλες βελανιδιές δένουν αρμονικά με το περιβάλλον, και σε συνδυασμό με τη μαγευτική θέα προς την θάλασσα, χαρίζουν μια φυσική γωνιά όπου μπορείς να αγναντέψεις τη θάλασσα και να ονειρευτείς.

Ένας παλαιός χωματόδρομος έξω από το Μικρό Καζαβήτι, ο οποίος πρόσφατα έγινε ασφάλτινος και προσβάσιμος, οδηγεί προς την κορυφή του βουνού και τη γυναικεία μονή του Αγίου Παντελεήμονα, η οποία είναι χτισμένη σε μία πλαγιά. Η μονή, που χρονολογείται από το 1843, προσφέρει εκπληκτική θέα προς το λιμάνι του Πρίνου και τη θάλασσα. Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσει κάποιος τη μαγευτική αυτή θέα ως την καλύτερη του νησιού της Θάσου.

Το Μεγάλο Καζαβήτι Θάσου

Περνώντας μέσα από τα σπίτια του Μικρού Καζαβητίου οδηγούμαστε στο Μεγάλο Καζαβήτι, μέσα από έναν κατάφυτο δρόμο. Αυτό που αντικρίζει κανείς όταν φτάνει στο χωριό, ανταμείβει και τον ποιο απαιτητικό επισκέπτη, χαρίζοντας μια αξέχαστη εικόνα. Καρυδιές, πεύκα και πλατάνια βγαίνουν δίπλα ακριβώς από τα παραδοσιακά διώροφα σπίτια, με σκεπές φτιαγμένες από σχιστόλιθο και κεραμίδια και με τις χαρακτηριστικές πέτρινες ψηλές καμινάδες.

Ένα μικρό φαράγγι με νερά και πυκνή βλάστηση από πλατύφυλλα αιωνόβια πλατάνια οδηγεί στην κεντρική πλατεία του χωριού, η οποία είναι γεμάτη από μικρές παραδοσιακές ταβέρνες γύρω από το τεράστιο πλατάνι στο κέντρο της. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της σκιάς που χαρίζουν τα πλατάνια και των όμορφων μικρών ταβερνών, η περιοχή μεταμορφώνεται σε μια όαση δροσιάς, μυρωδιών και γεύσεων.

Από την κεντρική πλατεία του Μεγάλου Καζαβητίου ξεκινούν όλοι οι λιθόστρωτοι δρόμοι, που διακλαδίζονται μέσα στις παραδοσιακές γειτονιές του χωριού με τις χαρακτηριστικές κρήνες. Ακολουθώντας ένα από αυτά τα δρομάκια οδηγούμαστε στην παλιά εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στους Δώδεκα Αποστόλους, η οποία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Στην εκκλησία, αξίζει να δείτε τον ζωγραφισμένο άμβωνα, το ψηλό καμπαναριό με την χαρακτηριστική ξύλινη σκάλα, την ξυλόγλυπτη οροφή και το παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής. Λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκονται τα απομεινάρια του πρώτου σχολείου της περιοχής.

Το Μικρό και το Μεγάλο Καζαβήτι Θάσου αποτελούν δύο χωριά με κοινή ιστορία και ξεχωριστή ομορφιά. Όταν βρίσκεστε στη Θάσο, η σύντομη απόδραση από τις όμορφες παραλίες προς την ορεινή ενδοχώρα του νησιού και το Μικρό και το Μεγάλο Καζαβήτι, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία που θα τη θυμόσαστε για πολλά χρόνια.


Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου