Αστρίς Θάσου ή Αστρίδα Θάσου: Ατέλειωτες παραλίες, φύση και αρχαιότητες

Η Αστρίς Θάσου ή Αστρίδα Θάσου είναι ένας μικρός αγροτικός οικισμός κοντά στον Ποτό, ο οποίος απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τον Λιμένα, την πρωτεύουσα της Θάσου.

Η Αστρίς Θάσου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Θάσου, και πήρε το όνομά της από τον νυχτερινό της ουρανό, ο οποίος είναι πάντοτε καθαρός και προσφέρει εξαιρετική θέα προς τα αστέρια. Η περιοχή της Αστρίδας προσφέρεται για εξερεύνηση από τον επισκέπτη.

Αστρίς Θάσου - το γραφικό χωριό και η όμορφη παραλία

Η Αστρίς Θάσου είναι ένα παραδοσιακό αγροτικό χωρίο της Μεσογείου, γεμάτο από ελαιόδεντρα. Το χωριό πρωτοκατοικήθηκε από εποχικούς εργάτες, οι οποίοι κατέβαιναν από το γειτονικό χωριό του Θεολόγου για να μαζέψουν τις ελιές κατά την περίοδο της ελαιοκομιδής.

Ο δρόμος προς το χωριό είναι διάσπαρτος από αγριελιές που μπλέκονται με τα καταπράσινα πεύκα και προσφέρουν ένα μοναδικό τοπίο στον επισκέπτη. Ο δρόμος από την Αστρίδα καταλήγει στον μικρό όρμο Καλάμι με την χαρακτηριστική αμμώδη παραλία με αστραφτερά χαλίκια. Απέναντι από τον όρμο φαίνεται καθαρά το πανέμορφο ακατοίκητο νησάκι που ονομάζεται Αστριώτικο.

Το κλίμα στην Αστρίδα είναι πολύ καλό, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι - θεωρείται το πιο υγιεινό κλιμα στη Θάσο. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι επίσης και το αρκετά εύγευστο, εύπεπτο και ελαφρύ νερό της.

Αστρίς Θάσου - ένα μέρος με υπέροχες παραλίες

Στην ομώνυμη παραλία Αστρίς ή Αστρίδα του χωριού, εκτός από τη χρυσή άμμο και τα γαλανά νερά, θα ανακαλύψτε μικρές γραφικές ταβέρνες που προσφέρουν φρέσκο ψάρι και νόστιμους τοπικούς παραδοσιακούς μεζέδες.

Στην αρχή του οικισμού και πάνω στον κεντρικό δρόμο βρίσκεται η παραλία Ψιλή Άμμος. Η αμμώδης, οργανωμένη παραλία της Ψιλής Άμμου βρίσκεται σε ένα μικρό κολπίσκο με καταγάλανα νερά. Εκεί θα βρείτε μια παραδοσιακή ταβέρνα και ένα μπητς μπαρ που φημίζεται για τα καλοκαιρινά πάρτι του. Η μαγεία του τοπίου είναι τέτοια που δικαιολογεί τη φήμη του κόλπου της Αστρίδας ως ενός από τους ομορφότερους της Θάσου.

Κοντά στην παραλία της Αστρίδας και μέσα από έναν δρόμο δύσβατο από ένα σημείο και μετά για το αυτοκίνητο, βρίσκεται η Γκιόλα. Στο συγκεκριμένο σημείο η φύση κατασκεύασε την δική της πισίνα στους βράχους της ακρογιαλιάς. Η συγκεκριμένη φυσική πισίνα αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών της Αστρίδας Θάσου,οι οποίοι δεν χάνουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια βουτιά στα καταγάλανα νερά της.

Η Αστρίς Θάσου και η γύρω περιοχή της, εκτός από τις προαναφερθείσες παραλίες, διαθέτουν και μια σειρά από άλλες, οργανωμένες και μη, αξιόλογες παραλίες, όπως το Μπαρμπούνι, ο Αη Βασίλης και ο Σαλονικιός. Επίσης, σε μερικά χιλιόμετρα απόσταση από την Αστρίδα και με κατεύθυνση προς το γυναικείο Μοναστήρι του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, συναντάμε τους όρμους Θυμωνιά και Λιβάδι, οι οποίοι μπορούν να εντυπωσιάσουν και τον ποιο απαιτητικό επισκέπτη με τις εξαιρετικές παραλίες τους, καθώς και το όμορφο φυσικό τοπίο τους, που σχηματίζεται από μεγάλους κάθετους βράχους που κατεβαίνουν από το βουνό.

Το ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον της Αστρίδας Θάσου

Η Αστρίς Θάσου αποτελεί ένα μέρος με μεγάλο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Μετά από πολυετείς ανασκαφές στην περιοχή έχουν έρθει στην επιφάνεια πολλά αρχαία ερείπια, κυρίως απομεινάρια αμυντικών πύργων.

Το νησί Αστριώτικο απέναντι από τον όρμο Καλάμι θεωρείται από τον αρχαίο ιστορικό Ηρόδοτο ως το νησί των Σειρήνων, όπου αυτά τα μυθικά πλάσματα της ιστορίας μάγευαν, σύμφωνα με τον Όμηρο, με το τραγούδι τους τους ταξιδιώτες. Από αυτό το σημείο πέρασε ο Οδυσσέας κατά την επιστροφή του από την Τροία.

Στην περιοχή της Αστρίδας, τα τελευταία χρόνια υποθαλάσσιες ανασκαφές έδειξαν την ύπαρξη μιας αρχαίας πόλης, που από πολλούς εικάζεται ότι είναι η χαμένη πόλη της αρχαίας Ατλαντίδας. Για αυτόν το λόγο έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από ξένα ερευνητικά προγράμματα για να έρθουν στο φώς κομμάτια από την αρχαία υποθαλάσσια πόλη, προκειμένου να μελετηθούν.

Τέλος, στην περιοχή της Γκιόλας υπάρχουν αρχαίες πλάκες στις οποίες είναι χαραγμένα στα αρχαία Ελληνικά ονόματα και επιγραφές. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, μπορείτε με υπομονή και παρατηρητικότητα να τις ανακαλύψετε και εσείς οι ίδιοι!

Η επίσκεψη στην Αστρίδα Θάσου αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Το χωριό, οι γύρω παραλίες και τα διάσπαρτα αρχαία δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο σπάνιας ομορφιάς. Η Αστρίς Θάσου ή Αστρίδα Θάσου είναι ένας προορισμός που μπορεί να ανταμείψει τον επισκέπτη με πολλούς τρόπους.


Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου