Οι βασικές πληροφορίες για τη Θάσο: Ανακαλύψτε όλα όσα το νησί έχει να σας προσφέρει

Οι πιο βασικές πληροφορίες για τη Θάσο

  • Το νησί της Θάσου βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, απέναντι από τις ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας.
  • Η Θάσος βρίσκεται στον κόλπο της Καβάλας, σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων από την καβάλα και 6 ναυτικών μιλίων από την Κεραμωτή. Το νησί ανήκει διοικητικά στο Νομό Καβάλας.
  • Ο Λιμένας Θάσου είναι η πρωτεύουσα του νησιού.
  • Η πρόσβαση στο νησί της Θάσου γίνεται μόνο με καράβι, το οποίο μεταφέρει και οχήματα. Τα δρομολόγια είναι πολύ συχνά ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο. Το καράβι από την Κεραμωτή χρειάζεται 30 λεπτά και από την Καβάλα 1 ώρα και 20 λεπτά.

Αριθμητικές πληροφορίες για τη Θάσο

  • Η επιφάνεια του νησιού της Θάσου είναι περίπου 380 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
  • Οι ακτές της Θάσου ξεπερνούν σε μήκος τα 115 χιλιόμετρα.
  • Ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού είναι περίπου 15.000 κάτοικοι.

Πληροφορίες για τη Θάσο - μορφολογία και περιβάλλον

Η Θάσος καλύπτεται από μια σειρά από όρη, με χαρακτηριστικότερο και υψηλότερο το όρος Υψάριο, με ύψος μεγαλύτερο από 1.200 μέτρα, το οποίο χωρίζει μορφολογικά το νησί σε δύο κομμάτια. Το πρώτο κομμάτι είναι το ανατολικό και βόρειο, το οποίο έχει και τα υψηλότερα βουνά, γεμάτα από πευκοδάση, τα οποία καταλήγουν σε πανέμορφες αμμώδεις ακρογιαλιές. Το δεύτερο κομμάτι είναι το νότιο και ανατολικό με καταπληκτικές αμμουδιές και παραλίες μέσα σε δάση από ελαιόδεντρα.

Η βλάστηση της Θάσου είναι τέτοια που εντυπωσιάζει με την ομορφιά και την πυκνότητά της. Υπάρχουν βουνά τα οποία είναι σκεπασμένα με πυκνή βλάστηση από κέδρους, πλατάνια, βελανιδιές και πεύκα, και με το έδαφος γεμάτο από το φημισμένο ανά τον κόσμο λευκό Θασίτικο μάρμαρο. Μια από τις βασικότερες πληροφορίες για τη Θάσο για τον επισκέπτη, είναι ακριβώς το γεγονός ότι το υπέδαφος της Θάσου σε πολλά σημεία απότελείται από μάρμαρο, στο οποίο και οφείλεται η χαρακτηριστική λευκή αμμουδιά σε πολλά σημεία του νησιού.

Το ξεχωριστό αυτό λευκό μάρμαρο της, έχει κάνει ξακουστή τη Θάσο σε όλο τον κόσμο, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Η Θάσος έχει συνολικά εξάγει εκατομμύρια τόνους μαρμάρου σε όλες τις οικιστικά αναπτυσσόμενες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Ευρώπης , με πιο γνωστό παράδειγμα το ιερό προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Μέκκα, όπου το μεγαλύτερο μέρος του ιερού αυτού τόπου είναι στρωμένο με λευκό μάρμαρο της Θάσου.

Ιστορικές πληροφορίες για τη Θάσο

H μυθολογία θέλει το νησί να πήρε το όνομά του από τον Θάσο, ο οποίος ψάχνοντας να βρει την απαχθείσα από τον Δία πριγκίπισσα Ευρώπη, έφτασε σε αυτό το πανέμορφο τόπο. Εδώ, μαγεμένος από την ομορφιά του νησιού, ο Θάσος έμεινε για όλη του τη ζωή.

Σημαντικό ρόλο ιστορικά στην εγκατάσταση πληθυσμών στο νησί έπαιξε το γλυκό και ήπιο κλίμα του, τα πευκοδάση του και τα ολόλευκα μάρμαρα της περιοχής. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού, σύμφωνα με ακριβείς ιστορικές πηγές, ήταν οι Θράκες, γύρω στο 2.000 π.Χ. και οι Φοίνικες το 1.500π.Χ. Οι Πάριοι - κάτοικοι του νησιού της Πάρου - εγκαταστάθηκαν το 700 π.Χ. στο νησί, ενσωματώθηκαν με τον ντόπιο πληθυσμό και έδωσαν αλματώδη ανάπτυξη στη Θάσο, η οποία συνεχίστηκε αργότερα και στα Ρωμαϊκά χρόνια.

Σήμερα, το καλύτερο σημείο όπου μπορεί κάποιος να δει με τα μάτια του τις αρχαιολογικές πληροφορίες για τη Θάσο που έχουν σωθεί μέχρι τις μέρες μας, είναι ο Λιμένας, η πρωτεύουσα του νησιού. Εκεί θα βρείτε την αρχαία αγορά και το αρχαίο θέατρο, όπου το καλοκαίρι πραγματοποιούνται πολλές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Στο Λιμένα επίσης θα βρείτε το ολοκαίνουργιο αρχαιολογικό μουσείο, με υπέροχα δείγματα τέχνης των Ελληνικών και Ρωμαϊκών προχριστιανικών χρόνων

Η Θάσος είναι το νησί που συνδυάζει την πλούσια βλάστηση με τα κρυστάλλινα καταγάλανα καθαρά νερά των παραλιών της, τα όμορφα χωριά τόσο δίπλα στη θάλασσα, όσο και πάνω στο βουνό, και τα αρχαιολογικά μνημεία με τα ενδιαφέροντα καταστήματα και την καλή νυχτερινή ζωή. Γνωρίζοντας κάποιες βασικές πληροφορίες για τη Θάσο, μπορείτε να κάνετε τη διαμονή σας στο νησί πολύ πιο ενδιαφέρουσα.


Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου