Ο καιρός στη Θάσο είναι ήπιος, επιτρέποντάς σας να απολαύσετε το νησί κάθε εποχή του χρόνου

Ο καιρός στη Θάσο είναι καλός όλο τον χρόνο, στα πλαίσια του εύκρατου μεσογειακού κλίματος του νησιού (αρκετά δροσερό κλίμα το καλοκαίρι και πολύ ήπιο τον χειμώνα).

Χάρη στον Ιπποκράτη, γνωρίζουμε αρκετά στοιχεία για τον καιρό στη Θάσο και το κλίμα του νησιού από τα αρχαία χρόνια. Υπάρχουν πολύτιμες καταγραφές του Ιπποκράτη για το κλίμα και τον καιρό της Θάσου, οι οποίες έγιναν κατά την τρίχρονη διαμονή του στο νησί κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. Μέσα από το γνωστό βιβλίο του Ιπποκράτη, Επιδημίες Α’, γνωρίζουμε ότι στη Θάσο ο χειμώνας τις περισσότερες φορές έμοιαζε με άνοιξη.

Γενικά στοιχεία για τον καιρό στη Θάσο

Ο καιρός στη Θάσο είναι σε γενικές γραμμές πιο ψυχρός από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού. Ο χειμώνας είναι σχετικά βροχερός και η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει από τον Απρίλιο, με την άνοιξη να είναι γενικά ήπια και ηλιόλουστη. Ο καιρός στη Θάσο το καλοκαίρι, καθώς και κατά το μεγαλύτερο μέρος του φθινοπώρου, είναι ζεστός, χωρίς όμως η θερμοκρασία να γίνεται ανυπόφορη, μιας και η ατμόσφαιρα, λόγω της σχετικής έλλειψης υγρασίας, δεν είναι αποπνικτική.

Ο καιρός στη Θάσο εξαρτάται άμεσα από το κλίμα του νησιού, το οποίο χαρακτηρίζεται ως έντονα μεσογειακό στα παράλια και ως ασθενές μεσογειακό στην ενδοχώρα.

Γενικά, ο καιρός στη Θάσο είναι πολύ καλός όλες τις εποχές, με λίγες εξαιρέσεις τον χειμώνα, όπου ενδέχεται κάποιες μέρες, λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν κάποιες φορές στο βόρειο Αιγαίο, να μην είναι δυνατή η πρόσβαση με πλοίο στο νησί. Αν ταξιδεύετε στη Θάσο τον χειμώνα, καλό θα είναι πριν ξεκινήσετε να πληροφορηθείτε από το Λιμεναρχείο για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν όταν θα ταξιδέψετε. Το τηλέφωνο του Λιμεναρχείου είναι 25930-22106.

Ο καιρός της Θάσου σε αριθμούς

Για να έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα του καιρού στη Θάσο, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού που βρίσκεται στο Δασαρχείο του νησιού, ο οποίος καταγράφει τα τοπικά καιρικά στοιχεία από την δεκαετία του ’60, από τα οποία μπορούμε να προσδιορίσουμε τις ακόλουθες μέσες κλιματολογικές τιμές:

  • Η μέση ετήσια θερμοκρασία του αέρα είναι 15,7ºC.
  • Η μέση θερμοκρασία του αέρα τον πιο θερμό μήνα του χρόνου είναι 26,5ºC.
  • Η μέση θερμοκρασία του αέρα τον πιο ψυχρό μήνα του χρόνου είναι 6,3ºC.
  • Η μέση μέγιστη θερμοκρασία του θερμότερου μήνα φτάνει τους 31,5ºC.
  • Η μέγιστη θερμοκρασία που παρατηρήθηκε κατά την ώρα των παρατηρήσεων ήταν 35,2ºC.
  • Το μέσο ετήσιο ύψος βροχής φτάνει τα 782,8 χιλιοστά.
  • Το μέσο ύψος βροχής κατά τους μήνες του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου είναι 71,5 χιλιοστά.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο καιρός στη Θάσο είναι από τους πιο ευχάριστους και ισορροπημένους στην Ευρώπη. Παρόλο που οι περισσότεροι επισκέπτονται το νησί κατά το καλοκαίρι, όταν οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες και η θάλασσα ζεστή, πολύ καλές εποχές για να απολαύσετε το νησί είναι και το φθινόπωρο και η άνοιξη - ο καιρός στη Θάσο τότε είναι ήπιος και μεσογειακός.


Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου