Λιμενάρια Θάσου: Ένα ξεχωριστό μέρος που συνδυάζει τις όμορφες παραλίες με την αίσθηση μια άλλης εποχής

Τα Λιμενάρια Θάσου είναι μια από τις ομορφότερες και μεγαλύτερες κωμοπόλεις του νησιού. Βρίσκονται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, απέναντι από το μαγευτικό Άγιο Όρος, και απέχουν 40 χιλιόμετρα περίπου από τον Λιμένα Θάσου, την πρωτεύουσα του νησιού.

Τα Λιμενάρια Θάσου βρίσκονται σε μια υπέροχη τοποθεσία. Η κωμόπολη επεκτείνεται διαρκώς και έχει ενωθεί τα τελευταία χρόνια με το γειτονικό χωριό των Καλυβίων. Η περιοχή των Λιμεναρίων είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς και αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών της Θάσου, τόσο από τη Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Λιμενάρια Θάσου - η κωμόπολη και η μεγάλη παραλία

Η μεγάλη παραλία των Λιμεναρίων Θάσου απλώνεται δυτικά σε μήκος 2 περίπου χιλιομέτρων, σε πολύ κοντινή απόσταση από το κέντρο της κωμόπολης.

Λίγο έξω από τα Λιμενάρια, και σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων προς τα δυτικά, μπορείτε να βρείτε τον γραφικό όρμο της Τρυπητής, με τους πευκόφυτους λόφους. Η θάλασσα στην Τρυπητή έχει χρώμα γαλαζοπράσινο, και σε συνδυασμό με τη μεγάλη χρυσαφένια αμμώδη παραλία κάνει την Τρυπητή ένα από τα ομορφότερα σημεία της Θάσου. Η Τρυπητή πήρε το όνομά της από το άνοιγμα που υπάρχει στο βράχο, όπου από μια εσοχή διεισδύει θαλασσινό νερό, φτιάχνοντας με την βοήθεια των βράχων μια μεγάλη φυσική λεκάνη με στρογγυλό σχήμα.

Ανατολικά από τα Λιμενάρια Θάσου, και περνώντας μέσα από μια δασώδη έκταση, βρίσκουμε σε κοντινή απόσταση από την κωμόπολη την παραλία των μεταλλείων. Σε αυτή την παραθαλάσσια τοποθεσία συνυπάρχει η φύση με τα απομεινάρια μιας άλλης, ξεχασμένης από το χρόνο, εποχής. Η μοναδικότητα της παραλίας βρίσκεται στο γεγονός ότι τα απομεινάρια των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων των μεταλλείων δένονται αρμονικά με τα γαλαζοπράσινα νερά του Βόρειου Αιγαίου, δίνοντας την εντύπωση μιας άλλης εποχής, πολλά χρόνια πίσω.

Όπως θα σας πουν και οι ντόπιοι στα Λιμενάρια Θάσου, το κτίριο που δεσπόζει στον κεντρικό βράχο με το προσωνύμιο “Παλάτι” είναι ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της περιοχής. Το κτίριο, που ξεπροβάλλει πάνω από την τοποθεσία Βαθυλιμέναρι, χτίστηκε από τον Γερμανό επιχειρηματία των μεταλλείων F.Spiedel μεταξύ 1903 και 1905. Ήταν το κτίριο διοίκησης της εταιρείας καθώς και η κύρια κατοικία του ιδιοκτήτη. Αποτελεί αρχιτεκτονικό παράδειγμα δυτικής τεχνοτροπίας της εποχής με χρωματικές προσαρμογές στο φυσικό περιβάλλον, με κόκκινα κεραμίδια και κίτρινους τοίχους στα χρώματα των βράχων καθώς και γαλαζοπράσινα παράθυρα στα χρώματα της θάλασσας. Ο γύρω χώρος είναι κατάφυτος με πεύκα που δένουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, ενώ από την κορυφή του βράχου μπορείτε να απολαύσετε ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα.

Τα Λιμενάρια Θάσου αποτελούν μια από τις πιο οργανωμένες περιοχές του νησιού. Μικρές γραφικές ταβέρνες προσφέρουν σε λογικές τιμές φρέσκο ψάρι, τοπικό κρασί και γλυκά του κουταλιού. Στις καφετέριες και τα μπαρ της παραλίας έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε το ποτό ή τον καφέ σας με τη συνοδεία κάποιου σνακ που παρασκευάζεται εκείνη τη στιγμή.

Στο λιμάνι των Λιμεναρίων παρασκευάζονται οι φημισμένοι λουκουμάδες της Θάσου, ένα γλύκισμα που γίνεται επί τόπου από ένα είδος ζύμης και τοπικό μέλι. Στο μικρό σχετικά λιμάνι έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε φρέσκο ψάρι, κυρίως κατά τις πρωινές ώρες, πριν αυτό εξαντληθεί λόγω της μεγάλης ζήτησης, καθώς και να επιβιβαστείτε σε ένα από τα πολλά παραδοσιακά καραβάκια που προσφέρουν μαγευτικές θαλασσινές βόλτες στις γύρω παραλίες.

Λιμενάρια Θάσου - ένας τόπος με μεγάλη, πλούσια ιστορία

Κοντά στα Λιμενάρια Θάσου υπήρχε στην αρχαιότητα κατά πολλούς ερευνητές το ιερό του Δία Δάσιο. Η μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων στην περιοχή άρχισε κατά τον 19ο αιώνα, σε ένα χωριό χτισμένο στη δύσβατη ενδοχώρα του νησιου, όπου υπήρχε και ένα μεσαιωνικό κάστρο.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο πληθυσμός της περιοχής αυξήθηκε από τον μεγάλο αριθμός εργατών που δούλευαν στα κοντινά μεταλλεία. Εκτός από τα μεταλλεία, το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, ο πληθυσμός αυξήθηκε ακόμη περισσότερο από τους Έλληνες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, που έκαναν τη Θάσο και τα Λιμενάρια τη νέα τους πατρίδα.

Τα μεταλλεία δίπλα στα Λιμενάρια λειτούργησαν το 1903 από την εταιρία Speidel - Pforzeheim, με ειδική άδεια από την τότε Οθωμανική αυτοκρατορία για την εξόρυξη αργυρούχων, ψευδαργυρούχων και μολυβδούχων μεταλλευμάτων. Η εξόρυξη σταμάτησε το 1930 λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης της εποχής . Τα μεταλλεία επαναλειτούργησαν με καινούργια άδεια εξόρυξης από τη διάδοχο εταιρία Vielle Montagne το 1950, πουλώντας μεταλλεύματα στη μεταλλουργική εταιρία Krupp. Από το 1962 σταμάτησαν οι εργασίες εξόρυξης και ο χώρος αφέθηκε στη λήθη του χρόνου. Τα τελευταία χρόνια, οι τοπικοί παράγοντες με την βοήθεια διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων, προσπαθούν να δώσουν ξανά ζωή στα μεταλλεία των Λιμεναρίων, διαμορφώνοντας την περιοχή και οργανώνοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις στον χώρο των μεταλλείων, όπως εκθέσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Τα Λιμενάρια Θάσου είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού, και παρέχουν όλες τις ανέσεις στον επισκέπτη. Οι όμορφες παραλίες, σε συνδυασμό με την στενά συνυφασμένη πορεία του τόπου με τα μεταλλεία της περιοχής, δημιουργούν στα Λιμενάρια Θάσου ένα πρωτότυπο σκηνικό διακοπών, το οποίο πρέπει να ζήσετε!


Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εξωτερική Άποψη

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου

Ξενοδοχείο Afrodite Studios, Θάσος - Εσωτερικό δωματίου